• ABISKO MOUNTAIN LODGE

Efter fem fantastiska dygn hos Abisko Mountain Lodge var jag minst lika betagen av själva lodgen och allt jag fick uppleva i och runt om som jag var av det mäktiga lappländska högfjället! Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin vistats på ett ställe där jag redan så kort efter ankomsten känt mig så avkopplad och hemmastad. Ibland är själva hotellet en destination i sig. Så är det med Abisko Mountain Lodge.
Fjälliv med Norrsken

Det exceptionellt fina vädret i Abisko gör att det är dit man skall åka för att få uppleva det spektakulära Norrskenet (Aurora Borealis). Jag fick se det flera kvällar i rad, både nedanför Abisko Mountain Lodge vid sjön Torneträsk och en kort promenad upp på berget utanför min ytterdörr. Vid flera tillfällen bokstavligen dansade ljuset under flera minuter, länge nog för att jag och entusiasterna runt om mig skulle hinna föreviga det vi åkt så långt för att se och uppleva i realtid.

Under dagarna i Abisko blev det många härliga promenader på fjället, både med och utan snöskor. Jag åkte också med på en guidad skoterutflykt med lunch i Låktatjåkko Fjällstation, en helt unik stuga mitt i fjället med restaurang, bar, bastu och sängplatser. Jag hann jag dessutom med att få uppleva en riktig hundspannstur med den mäktiga lapporten som vacker bakgrundskuliss. Kan varmt rekommendera båda turerna!

Ljuvliga Matupplevelser
Alla mina middagar på Abisko Mountain Lodge var oerhört vackert presenterade, ljuvligt goda och serverades i perfekt lagom portioner. För mig råder det ingen som helst tvivel om att köket på lodgen håller absolut världsklass. Reninnanlår, rödingen och blomkålen tillhörde favoriterna bland varmrätterna medan älgtartar, svampsoppa och den sotade laxen toppade listan bland förrätterna. Nämnde jag det nästan löjligt goda, hembakade knäckebrödet som serveras innan maten? Ojojoj.

Frukostens generöst stora buffet var en fröjd för ögonen och mättade fint innan dagens aktiviteter på fjället. Extra omnämnande ger jag gärna till den krämiga äggröran som var nästan lika oemotståndlig som dom nybakade kanelbullarna.